KOVANCILAR TARİHİ ve COĞRAFİ YAPISI
Kovancılarİlçemiz daha önceleri Palu ilçesine bağlı ve 8 Km. kuzeyindeki, Kapıaçmaz Mevkiinde küçük bir köydü. Yörenin tarihi çok eski olup, Milattan önceki yıllara dayanır. 1934 yılında Romanya ile Türkiye arasında yapılan mübadele anlaşması çerçevesinde orada bulunan Türk ahaliden 300 hanelik bir kafile yerleştirilmek üzere Elazığ İli’ne nakledilmiştir. Mevsimin kış olması nedeniyle önce Palu İlçesinin civar köylerine geçici iskana tabi tutulan göçmenler daha sonra şimdiki İlçe Merkezine yerleştirilmiştir.
1935 yılının İlkbahar ayında 300 hanelik köyün temeli atılmıştır. O zamanın şartlarına göre duvarları kerpiçten ve çatıları kargirden yapılan evlerin inşaatları kısa zamanda tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmiştir. Söz konusu bu yeni yerleşim yerine göçmenlerin Romanya’da ikamet ettikleri Kovancılar’ın adı verilmiştir.
1935 yılında tamamen boş bir arazi üzerine kurulmuş bulunan Kovancılar’ın imar planı o zamanın imkanları ile en iyi şekilde hazırlanmış olup, Elazığ İli’nin örnek bir yerleşim alanı olmuştur. 1967 yılında Belediye Teşkilatı kurulmuş olup, daha sonra 19.06.1987 tarih ve 3392 Sayılı Kanun ile yerleşim yerimiz 05.05.1988 tarihinde ilçe statüsüne kavuşmuştur.
İDARİ DURUM
Kovancılar
İlçemizin bugünkü İdari Teşkilatı 74 Köy, 68 Mezra, 18 Mahalle ve 3 Belediyeden ibarettir. Daha önce Palu İlçesine bağlı bir kasaba iken nüfusun çoğalması ve sürekli göç almasından dolayı hızlıca büyüyerek ilçe haline gelen Kovancılar, şu anda Elazığ İli’nin en büyük ilçesi konumundadır.
İlçe Merkezinin nüfusu 2011 adrese dayalı nüfus sayımına göre 21.891, Kasaba ve Köylerinin nüfusu ise 17.597 kişi olup, toplam nüfusu 39.488’dir. İlçemizde Yarımca ve Çakırkaş belde belediye teşkilatı bulunmaktadır.
EĞİTİM VE KÜLTÜR DURUMU
Kovancılar
2011-2012 Öğretim yılı itibariyle ilçe merkezinde 8 İlköğretim Okulu, 1 Lise, 1 İmam Hatip Lisesi, 1 Anadolu Lisesi ve 1 Anadolu Sağlık Meslek Lisesi ile Eğitim ve Öğretim yapılmaktadır. Fırat Üniversitesine bağlı Kovancılar Meslek Yüksek Okulu 2010 yılında eğitime başlamış olup 5 bölümü bulunmaktadır.
İlçede 2 özel motorlu taşıt sürücü kursu, özürlü çocuklar için 1 Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, 2 dershane, 3 erkek öğrenci ve 2 kız öğrenci yurdu mevcuttur.
İlçe genelinde okuma-yazma oranı % 93 civarındadır. İlçemizde Halk Kütüphanesi ve bölgesel yayın yapan 1 adet radyo istasyonu mevcuttur. Her yıl temmuz ayının 3. haftasında geleneksel Heybet Baba Kültür ve Sanat Festivali düzenlenmektedir.
EKONOMİK DURUMU
Kovancılar
İlçemiz halkının % 80’i tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. İlçe topraklarının % 35’inde değişik biçimlerde küçük işletmeler halinde aile ziraatı yapılmaktadır. Bunun yanında son yıllarda özellikle endüstri bitkileri (şeker pancarı, ay çiçeği, kavun, karpuz) gibi ürünler gittikçe önem kazanmaktadır. Ticari maksatla özellikle Çaybağı ve civar köylerde domates, biber, v.s sebzecilik yapılmaktadır.
Halkın geriye kalan % 20’si yurtdışında çeşitli ülkelerde işçi olarak çalışmaktadır. Yurtdışında çalışmakta olan işçilerin İlçenin kalkınmasında özellikle konut alanında büyük katkısı olmuştur. İlçe genelinde susuz tarım yapılmakta olup, İlçe Merkezi ve köylerinde 1992 yılında Palu-Kovancılar Sulama Projesinin bitirilmesi ile sulu tarıma başlanılmıştır. Bu da İlçe ekonomisini olumlu yönde etkilemiştir.
İlçemizdeki toplam arazi varlığının 400.000 dekarlık alanında tarım yapılmakta olup, bu arazinin ancak % 5’i gibi küçük bir oranında sulu tarım yapılabilmektedir. İlçemizde tarım alanları ekimini daha ziyade Hububat ve Pancar ekimi ağırlıklı olup, Hayvancılığın temel direği olan Yem Bitkilerinin ekimi teşvik edilmektedir.
Elazığ’ın en büyük sanayi kuruluşu olan Ferrokrom Fabrikası İlçemiz Yarımca beldesinde faaliyet göstermektedir.
ULAŞTIRMA VE ALTYAPI DURUMU
Kovancılar
İlçe Merkezi, Doğu Anadolu Bölgesinin batısında Elazığ-Bingöl ve Elazığ-Tunceli karayollarının birleştiği önemli bir kavşak noktasında bulunmaktadır. İlçeye bağlı ulaşımı olmayan köy ve mezramız yoktur. İlçemizde Telefon altyapısı olmayan köy bulunmamaktadır .
Anayollar üzerinde kavşak konumunda bulunan Kovancılar havaalanına 40 km mesafede bulunmaktadır. İlçemize bağlı tüm yerleşim birimlerinde telefon mevcut olup, GSM operatörlerinin tümü hizmet vermektedir. İlçemizde TRT yayınları ile Ulusal yayın yapan tüm televizyon kanallarının yayını bulunmakta olup, diğer kanallar uydu üzerinden izlenmektedir.
İlçemizde demiryolu bulunmamakla birlikte Palu demiryolu istasyonu 7 km uzaklıktadır.
SOSYAL DURUM
Kovancılar
İlçenin geçmişi çok eskiye dayandığı ve yakın zamanda çok sayıda insanın buraya gelip yerleşmesi sonucunda homojen olmayan bir yapının oluşmasına yol açmıştır.
Hemen hemen birbirinden farklı olmayan sayıda Beritanlı’lar, Palulu’lar, Kejikanlı’lar ve Göçmenler gibi ayrı yapıdaki ve ayrı kültüre sahip grupların bulunması kültürel renkliliğin oluşmasına imkan sunmuştur. İİçenin Batı Avrupa ülkeleri ile olan sıkı bağı günlük yaşama dönük refah unsurlarının hızla yerleşip gelişmesi sonucunu doğurmuştur. İlçe Merkezinde gelişmiş bir hizmet sektörü bulunmaktadır.
Bilgiler http://www.kovancilar.gov.tr sitesinden alıntı yapılmıştır.